Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Αρχισαν νωρίς τα... όργανα

Περισσότερο στο ποδόσφαιρο και λιγότερο στο μπάσκετ χρησιμοποιείται η έκφραση: " αυτός δεν θα προλάβει την παρέλαση". Η 28η Οκτωβρίου και κατ΄επέκταση η παρέλαση πέρασαν, όμως και πάλι κάποιοι έφυγαν... νωρίς.  Επειτα από τρεις αγωνιστικές εκ των οποίων η μία (1η) με αρκετές ιδιαιτερότητες πέντε ομάδες έχουν προχωρήσει σε αλλαγές.

Οι Εντι Σάνον και ΝτεΣόν Σιμς μάλλον απογοητεύτηκαν με τα όσα είδαν σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αντίστοιχα με αποτέλεσμα απροειδοποίητα να ανοίξουν την πόρτα και να... πηδήξουν από το καράβι της Α1. Οι Θεσσαλονικείς δεν έχασαν χρόνο και αντικατέστησαν τον Αμερικανό με έναν παλιό μας γνώριμο, τον Ρόμπερτ Ντόζιερ που πέρσι αγωνίστηκε στον Κολοσσό. Αντίθετα στο "δικέφαλο" ακόμα βρίσκονται σε αναζήτηση του αντι-Σάνον. Στον Ηλυσιακό τα πράγματα είχαν την αντίθετη φορά, καθώς ο Αντονι Μάιλς μπορεί να περνούσε καλά, όμως η ομάδα μόνο ευχαριστημένη δεν ήταν. Οι ΛαΚουάν Πρόγουελ και Μίροσλαβ Τόντιτς κλήθηκαν να τον αντικαταστήσουν κι έτσι ο 31χρονος σέντερ που ήρθε στα τέλη του καλοκαιριού για να αλλάξει τον Ντέιβιντ Γουίβερ αποτέλεσε παρελθόν. Τελευταίος που έφυγε εσπευσμένα από την Ελλάδα είναι ο Νταμίρ Ράντσιτς, ο οποίος εξαιτίας ενός προσωπικού προβλήματος ενημέρωσε τον Πανελλήνιο πως πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Το... τσουνάμι των αλλαγών δεν άφησε ανεπηρέαστους ούτε τους προπονητές. Ο Νέναντ Μάρκοβιτς ήταν αυτός που... πλήρωσε το κακό ξεκίνημα του Πανιωνίου, καθώς ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Ηλίας Λιανός, αποφάσισε να του δείξει την πόρτα της εξόδου και να εμπιστευτεί τις τύχες των "κυανέρυθρων" στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Στην Θεσσαλονίκη η συνεργασία του Ηρακλή με τον Κώστα Πιλαφίδη ξεκίνησε ιδανικά, όμως είχε κάπως πρόωρο τέλος.  Ο έμπειρος τεχνικός μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ και τις αποδοκιμασίες από τους οπαδούς του "γηραιού" μέσω επιστολής ενημέρωσε τους ιθύνοντες πως δεν προτίθεται να συνεχίσει το έργο του στην ομάδα. Ο άμεσος συνεργάτης του Κώστας Μέξας κλήθηκε να τον αντικαταστήσει μέχρι να βρεθεί ο διάδοχος.

Ηρθαν, είδαν και... απήλθαν

Οι Εντι Σάνον, ΝτεΣόν Σιμς, Αντονι Μάιλς και Νταμίρ Ράντσιτς μπορεί να έφυγαν νωρίς πρόλαβαν, όμως να πάρουν μία... γεύση από την Α1. Την ίδια τύχη δεν είχαν αρκετοί συνάδελφοι τους που ήρθαν με όνειρα στη χώρα μας αλλά αποχαιρέτησαν πριν το... καταλάβουν. Πιο συγκεκριμένα 16 παίκτες βρέθηκαν σε ομάδα το καλοκαίρι, όμως το φθινόπωρο είτε τους βρήκε εκτός Ελλάδας είτε σε άλλο σύλλογο. "Πρωταθλητής" στις αλλαγές είναι το Μαρούσι, το οποίο όμως πέρασε από μία ιδιόμορφη κατάσταση. Οι Ασκραμπιτς, Σπένσερ, Ντιαρά, Σλέι, Καραποστόλου, Σαρικόπουλος, Μπατής, Καββαδάς έδωσαν τα χέρια με τους επίδοξους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, Γκάμαρη και Μαρή, όμως πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις έσπευσαν να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, καθώς έβλεπαν πως κάτι δεν πάει καλά. Αναλυτικά οι αλλαγές που έκαναν οι ομάδες της Α1 έχουν ως εξής:

ΙΚΑΡΟΣ: Έφυγε ο Μπεν Τζέικμποσον ήρθε ο Κάιλ ΜακΑλάρνεϊ
ΚΑΒΑΛΑ: Έφυγε ο Κέλβιν Λιούις ήρθε οΤσβένταρ Κοστόβ
ΠΑΟΚ: Έφυγε ο ΝτεΣόν Σιμς    ήθρε ο Ρόμπερτ Ντόζιερ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Έφυγαν ο τραυματίας Λαμόντ Μάκιντος και Νταμίρ Ράντσιτς ήρθε ο Μορίς Μπέιλι
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Έφυγε ο Αντονι Τζόνσον ήρθε ο Μάικ Κινγκ
AEK: Έφυγε ο Έντι Σάνον και αναζητά τον αντικαταστάτη του
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ: Εφυγαν οι Ντέιβιντ Γουίβερ και Μπεν Σμιθ που αντικαταστάθηκαν από τους Αντονι Μάιλς και Τι-Τζέι Τόμπσον. Ο Μάιλς, όμως αντικαταστάθηκε από τους ΛαΚουάν Πρόγουελ, Μίροσλαβ Τόντιτς.
ΗΡΑΚΛΗΣ: Έφυγε ο Κώστας Πιλαφίδης    και αναζητείται ο αντικαταστάτης του, ενώ από παίκτες αποχώρησε ο Κέλβιν Τόρμπερτ και ήρθε ο Ματ Μπόουλντιν
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Έφυγε χωρίς να αντικατασταθεί ο Νίκος Παπανικολάου, αποχώρησε ο Νέναντ Μάρκοβιτς με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έρχεται στη θέση του.
ΜΑΡΟΥΣΙ: Οι Ασκραμπιτς, Σπένσερ, Ντιαρά, Σλέι, Καραποστόλου, Σαρικόπουλος, Μπατής, Καββαδάς ήρθαν αλλά δεν αγωνίστηκαν ποτέ.


Τους "χτύπησε" η κρίση

Το καλοκαίρι έγινε πολύς λόγος για την οικονομική κρίση που χτύπησε το μπάσκετ και μάλλον σε αυτό υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας. Μετά το πέρας των 3 πρώτων αγωνιστικών της Α1 μόλις τέσσερις ομάδες έχουν αλλάξει παίκτη, καθώς οι περισσότερες προτιμούν τον δρόμο της... οικονομίας και της υπομονής. Η αντικατάσταση ενός παίκτη προϋποθέτει λύση ενός συμβολαίου (άρα διαπραγμάτευση και συνήθως πληρωμή κάποιου μέρους του συμβολαίου), αεροπορικά εισιτήρια για να έρθει στη χώρα το νέο μεταγραφικό απόκτημα αλλά και ξενοδοχεία για να μείνει μέχρι να βολευτεί στο νέο του σπίτι. Αυτά είναι έξοδα για τις ομάδες που σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική.
Την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο μετά την ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής οι ομάδες της Α1 είχαν προχωρήσει στην αντικατάσταση οκτώ παικτών. Πιο συγκεκριμένα στο Μαρούσι ο τραυματίας Λιβόν Κένταλ έχασε τη θέση του από τον Στεφάν Νάτζφεϊ. Στη Καβάλα ο Λορέντζο Γουέιντ δεν ικανοποίησε και είδε τον Ντε Χουάν Κόλινς να παίρνει το συμβόλαιο του. Ο Πανιώνιος ήταν πιο... άτυχος καθώς ο Νικολόζ Τσκιτισβίλι εξαφανίστηκε για να παίξει στη Φουενλαμπράδα, ενώ ο Κέβιν Ρότζερ δεν έπεισε και αντικαταστάθηκε από τον Τρεβόν Μπράιαντ. Στον Αρη ο Κουίντον Ντέι ήρθε με πολλά όνειρα, όμως γρήγορα... ξύπνησε βλέποντας τον Χουάν Ντίξον να τον αντικαθιστά. Τη λάθος επιλογή του πλήρωσε ο Ηλυσιακός που ενώ ήθελε ένα βαρύ σέντερ απέκτησε τον Μπράιαν Μπουτς. Ο Αμερικανός ήταν περισσότερο πάουερ φόργουορντ με αποτέλεσμα να δει τον Γουόρεν Κάρτερ να παίρνει τη θέση του. Τις περισσότερες αλλαγές έκανε ο Γ.Σ. Ολύμπια, καθώς ο ερχομός του Γιώργου Καλαφατάκη στη τεχνική ηγεσία (αντικατέστησε το Βαγγέλη Κουτσουκέρα) έφερε τη φυγή των Ντάστιν Σάλσμπερι, Μάρκο Πόποβιτς και την απόκτηση των Ρολάντας Αλιέβας, Ντέβιν Γκριν. Στην περίπτωση του Περιστερίου ο Ρούντι Μ'Μπέμπα αποφάσισε λίγο ετεροχρονισμένα ότι δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα και επέστρεψε στην πατρίδα του την Σουηδία με αποτέλεσμα οι "πρίγκιπες της δυτικής όχθης" να αποκτήσουν τον Σον Προύιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου