Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Και δεν ήταν ψέμα...


Το 2010 αποτελεί πλέον μια ανάμνηση για όλους μας είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο για τον καθένα. Αλλά για να γίνουμε πιο σαφείς ο γέρος χρόνος ο οποίος μας κούνησε μαντίλι θα μείνει προς το παρόν σημείο αναφοράς για το γυναικείο πρωτάθλημα. Ηταν μια αγωνιστική σεζόν η οποία πραγματικά δεν πρόκειται να διαγραφεί από το μυαλό όσων αγαπούν το μπάσκετ γένους θηλυκού.



Συνήθως το πρόσημο που είχε ήταν αρνητικό και οι γκρίνιες αλλά και οι… φωνές απελπισίας δεν έλειπαν στην λίστα των αναμνήσεων.  Θα μπορούσαμε να βρούμε και να αναφερθούμε στα κακώς κείμενα που «αμαύρωσαν» την Α1 Γυναικών το έτος 2010. Όμως αποφασίσαμε να τα πετάξουμε στον κουβά και να κρατήσουμε μόνο τα θετικά. Οπότε δεν πρόκειται να μας πάρετε κουβέντα για τα όσα αποτέλεσαν παράδειγμα προς αποφυγή.

Λοιπόν για να μπούμε κατ’ ευθείαν στο ψητό. Δύο ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν αυτό τον χώρο. Η μάλλον καλύτερα δύο ήταν οι ομάδες που ανέβασαν στα ύψη την σημαία. Αθηναϊκός και Εθνική Γυναικών.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 



Την δεκαετία του 1990 όταν ο Σπόρτιγκ μεσουρανούσε κατάφερε να φτάσει στην πηγή (συμμετοχή σε ευρωπαϊκό φάιναλ φορ) αλλά δεν κατάφερε να πιει νερό. Τον ακολούθησε ο ΔΑΣΑΛ αλλά επίσης έφυγε με άδεια χέρια. Οι προσπάθειες αμφότερων ήταν αξιέπαινες. Αλλά κάτι έλειπε για να γίνει το μεγάλο βήμα. Το μεγάλο «μπαμ». Το κατάφερε ο Αθηναϊκός. Ενα παγωμένο απόγευμα κάπου στα Ουράλια Ορη σύνορα με Μογγολία στην περιοχή Ορενμπουργκ της Ρωσίας η ομάδα του Βύρωνα έγινε το αφεντικό στον πρώτο τελικό του EUROCUP κόντρα στη Ναντέζντα του διπλάσιου και βάλε μπάτζετ (65-57) βάζοντας πλώρη για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Η ημερομηνία ήταν 1/4/2010. Και όχι δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν ήταν ψέμα. Στη ρεβάνς η αγωνία της προσμονής και η νευρικότητα κυριάρχησαν με τις Ρωσίδες να είναι έτοιμες να «κλέψουν» την μπουκιά από το στόμα. Όμως ποιος θα ξεχάσει το τρίποντο της Λύμουρα στο 37 μειώνοντας στον πόντο (46-47) ή το τρίποντο-μαχαιριά της Ουίγκινς περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος (50-53). Η ήττα ήρθε με 53-57 αλλά ήταν γλυκιά βάζοντας τον Αθηναϊκό στο πάνθεον μέχρι την επόμενη επιτυχία.




ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ




Η πρώτη συμμετοχή σε Μουντομπάσκετ δεν ήταν ψέμα. Ηταν αλήθεια για την Εθνική ομάδα η οποία βέβαια δεν αγωνιζόταν ως κάποια άγνωστη. Αλλά ως την ομάδα που είχε κατακτήσει την 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ που είχε πραγματοποιηθεί ένα χρόνο πριν στην Λετονία έχοντας στις τάξεις της την Εβίνα Μάλτση ή αν προτιμάτε την MVP του Ευρωμπάσκετ. Πρώτος στόχος των κοριτσιών του μαέστρου Κώστα Μίσσα ήταν η πρόκριση στις 12 καλύτερες ομάδες του τουρνουά το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία. Και έγινε πραγματικότητα καθώς στο ματς – κλειδί επιβλήθηκε της Σενεγάλης (83-68). Επόμενος στόχος ήταν η πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Και ο αγώνας κόντρα στην Λευκορωσία ήταν «τελικός» με τις κοπέλες να δίνουν το κάτι παραπάνω αλλά έπεσαν πάνω στις κατά πολύ ψηλότερες αντιπάλους τους και κυρίως είχαν να αντιμετωπίσουν την εχθρική διαιτησία των ρεφερί που έδινε με απίστευτη ευκολία φάουλ στις Λευκορωσίδες και η ήττα ήρθε με 70-74. Ωστόσο στους αγώνες κατάταξης η νίκη κόντρα στον Καναδά (71-55) έχρισε την Εθνική ομάδα των γυναικών ως την 11η δύναμη στον κόσμο. Και δεν ήταν ψέμα. Επόμενος στόχος η διάκριση το καλοκαίρι στα γήπεδα της Πολωνίας για το νέο ραντεβού του Ευρωμπάσκετ. Ελπίζουμε λοιπόν και το 2011 να έχει να μας δώσει αρκετά πράγματα ώστε να μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου